laat uw site testen

Wat zijn de kenmerken van een goed gebouwde site?

Een site is solide gebouwd wanneer deze voldoet aan een aantal criteria. De onderstaande punten bepalen voor een belangrijk deel de kwaliteit van een website. Wat betekenen deze begrippen exact en waarom zijn ze belangrijk? Voor een beknopte toelichting van ieder punt kunt u de links volgen.

Veiligheid

Veiligheid is een essentieel punt dat zelfs tegenwoordig nog soms een sluitpost
van de begroting is! Uw online shop en de gegevens van uw klanten dienen veilig te zijn. De database moet beschermd zijn tegen attacks waarmee hackers bijvoorbeeld creditgegevens kunnen bemachtigen. Websites worden regelmatig gebruikt als doorgeefluik van spammers. Een kwalijk gevolg daarvan is vaak dat zakelijke emailadressen op een zwarte lijst komen, of zelfs dat een site offline wordt gehaald door de SIDN. Men kan daarom nooit teveel aandacht aan veiligheid besteden.

Vindbaarheid door zoekmachines of ‘SEO’

Zoekmachines reageren beter op sites die gebouwd zijn volgens standaarden. Wordt er tijdens de bouw geen rekenening gehouden met zoekmachines, dan is de site in een later stadium op dit punt soms moeilijk te verbeteren. In het ergste geval moet hij zelfs volledig opnieuw worden gebouwd. Als de site wel goed is gebouwd kunnen soms een aantal relatief eenvoudige ingrepen al goede resultaten opleveren. SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’, een wetenschap op zich.

Gebruikersvriendelijkheid of ‘usability’

Een site die makkelijk te vinden is is mooi, maar uw bezoekers zijn zeer ongeduldig. Slagen ze niet meteen, dan bent u ze meestal meteen weer kwijt en wel voorgoed. Usability houdt zich bezig met zaken als een overzichtelijke navigatie, intuïtieve bediening, formulieren die niet afschrikken maar daadwerkelijk worden ingevuld, de vindbaarheid van essentiële informatie en nog veel meer factoren die bepalen hoe makkelijk (of moeilijk) de bezoeker het heeft.

Toegankelijkheid of ‘accessibility’

Dit gaat over de vraag of uw site toegankelijk is voor bijvoorbeeld slechtzienden of kleurenblinden. Bezoekers met screenreaders willen de inhoud van uw site kunnen horen. Alle overheids-sites dienen vanaf 2010 aan een aantal objectief meetbare criteria te voldoen. Ook hier geldt weer dat een site die volgens standaarden is gebouwd op dit punt aanzienlijk hoger scoort en makkelijker te verbeteren is.

Kwaliteit van de bouw

Is er gebouwd volgens standaarden aanbevolen door de W3C? Programmeren volgens deze standaarden heeft een groot aantal meetbare voordelen. Niet programmeren volgens deze standaarden heeft bovendien een onbekend aantal nadelen! Hoe groter de site, hoe belangrijker zuiver technische zaken worden. Zij bepalen hoe makkelijk een applicatie is aan te passen en daarmee bepalen ze de uiteindelijke kosten van de website. Taaie technische informatie voor de leek, die vanaf dit punt moet kunnen vertrouwen op de deskundigheid van de bouwer.

Opbouw van teksten

Stel u een site voor waarbij aan alle hiervoor genoemde voorwaarden is voldaan, maar helaas is hij volstrekt onleesbaar. Het komt voor. Schrijven voor het web dient ook weer aan een aantal voorwaarden te voldoen, en is net zoals alle andere zaken iets wat met kennis van zaken moet gebeuren.